Te-ai întrebat vreodată de ce există atâtea culori când vine vorba de articole vestimentare medicale? Răspunsul este următorul: pentru a delimita departamentele dintr-un spital și pentru ca astfel, pacienții să știe cui trebuie să i se adreseze doar după culoarea uniformei sale.

Imaginează-ți situația în care vizitezi un cabinet medical în care se află un medic, o infirmieră și o asistentă medicală. Cum recunoști medicul dacă nu reușești să citești numele de pe ecuson?

Uniformele medicale au fost de la începuturi de culoare albă. Însă, după efectuarea unor studii, s-a constatat că albul stresează ochii și afectează puterea de concentrare în blocul operator. În schimb, albastrul sau verdele au un impact liniștitor asupra ochilor.

Astfel, halatul alb este pe cale de dispărea din peisajul medical. În multe cazuri este inutil, încurcă, intimidează. În plus, multe cadre medicale îl poartă peste hainele de acasă și astfel, pacienții puteau intra în contact cu virusuri și bacterii de pe acele haine. Uniformele medicale sunt compuse în schimb, din două piese care alcătuiesc o ținută protectoare, comodă și decentă. În consecință, nici nu e de mirare că nimeni nu duce dorul halatului monoton care îi speria și pe adulți.

De obicei, chirurgii sunt recunoscuți datorită unui costum medical în culori verzi și albastre, pe când asistentele medicale care activează în secția de neonatologie sunt identificate prin uniformele roz. Desigur, nu există cod standard de culoare pentru absolut toate unitățile medicale. De regulă, codurile se aplică în spitalele mari, unde sunt numeroase departamente.

Mesajul culorilor de pe uniformele medicale

Utilizarea articolelor vestimentare medicale care respectă un cod de culoare atrage numeroase avantaje. Implementarea unui cod vestimentar are ca scop eliminarea confuziilor referitoare la rolurile atribuite personalului din cadrul unei clinici sau a unui departament din spital.

Deși albul este culoarea cel preferată a halatelor medicale, s-a dovedit că, durerile de cap și încordările musculare sunt doar câteva din senzațiile pe care le provoacă.

Roșul fiind asociat cu sângele, creează o stare tensionată. De aceea se apelează la nuanțe derivate precum roz sau vișiniu.

Galbenul este culoarea asociată optimismului și pozitivismului, însă studiile au arătat că, în ciuda acestui efect, agită și crește ritmul cardiac în rândul pacienților.

Culorile sobre precum negru sau maro sunt întâlnite doar în anumite departamente, dată fiind semnificația încărcată și anxietatea pe care o pot produce pacienților. În schimb, albastrul închis sau violetul oferă o stare liniștitoare.

Uniformele medicale colorate sunt o măsură cu efect benefic pentru pacienți?

Dacă toate spitalele, mici și mari și-ar echipa personalul după funcție, probabil s-ar reduce sentimentul de frică pe care îl experimentăm la fiecare vizită. Mai mult, am ști direct cui trebuie să ne adresăm, fără riscul de a-i cere doamnei de la curățenie să ne administreze un calciu.

Probabil că adoptarea unui cod cromatic la nivel național ar fi de ajutor. În plus, culorile plac oricui și altfel te simți când doamna sau domnul doctor te întâmpină într-o uniformă prietenoasă și vesel colorată.