Otoplastie este cea mai frecventă intervenţie chirurgicală asupra urechii externe.
Intervenţia se poate efectua după vârsta de 5 ani deoarece la acest moment urechea este pe deplin dezvoltata si are dimensiunile aproape de cele pe care le are şi la adult. Astfel, problema este rezolvata înainte ca pacientul să intre în colectivitate (gradiniţă, şcoală), evitandu-se apariţia unor traume psihice, determinate de comentariile nefavorabile, chiar jignitoare uneori, venite din partea colegilor.

Urechea va trebui examinată cu deosebită atenţie atât în ceea ce priveşte modificarea de mărime cât şi de formă. În funcţie de acest lucru, rezolvarea defectelor de contur sau asimetriilor se poate face în una sau mai multe şedinţe operatorii. Nu este exclusă nici revizia ulterioară pentru unele modificări de poziţie care nu erau evidente înainte şi care apar după vindecare (de exemplu în cazul urechilor în formă “de cupă”).

Interventia se efectueaza cu anestezie locala si dureaza aproximativ o ora. De obicei se practica o incizie in spatele pavilionului auricular, in dreptul santului pe care urechea il face cu capul, astfel ca ea este foarte putin vizibila.
Dupa operatie veti avea un pansament in forma de turban, care are rolul de a proteja operatia. Potoperator veti urma timp de trei zile un tratament cu antibiotice si, la nevoie, puteti folosi algocalmin pentru calmarea eventualelor dureri.
La 24 de ore de la operatie va puteti spala pe par, tinand capul pe spate, cu grija sa nu udati pansamentul.

La externare, dupa o zi de spitalizare, se recomanda sa purtati o bentita elastiaca, gen cordeluta de sky, timp de 3 saptamani, pentru a proteja sutura si a favoriza cicatrizarea in pozitie corecta. Firele vor fi scoase la 10-12 zile de la operatie. Pentru orice problema sau nelamurire va rugam sa ne contactati telefonic pe unul din numerele fixe sau pe telefonul mobil.

COMPLICATII

În afara complicatiilor generale comune oricarei interventii chirurgicale (reactii alergice, hemoragia, hematomul, infectia, necroza de parti moi), pot apare unele complicatii specifice acestui gen de operatii.

Riscurile si complicatiile acestei interventii sunt reduse.

Deoarece pielea a fost decolata în cursul operatiei, pot apare acumulari de lichide sau sânge (hematom),care genereaza durere prin presiunea asupra tesuturilor învecinate. Rezolvarea lor necesara deschiderea plagii, evacuarea acestora si identificarea punctelor de sângerare. Prevenirea acesteia se face prin aplicare de pansamente compresive imediat postoperator.

Rareori pe linia de incizie pot apare cicatrici hipertrofice (mai mari si groase, de culoare rosie-violacee), care sunt mai evidente la pacientii cu o pigmentare accentuata a pielii. Acestea pot fi rezolvate de obicei prin tratament conservator; în unele cazuri poate fi necesara administrarea locala de steroizi, in asociere cu laserterapia.

Daca este cazul va putea fi luata în discutie si ajustarea minora a lobului urechii.

Neregularitatile cartilajului urechii, privite din fata sau profil, vor constitui probabil problema principala a pacientului. În mod normal cele doua urechi nu sunt niciodata identice, asfel încât obtinerea unor simetrii perfecte este o dorinta nerealista. Daca totusi diferentele sunt semnificative, poate fi practicata o a doua interventie.

Operatia nu afecteaza mecanismul auzului deoarece nu se intervine asupra structurilor interne ale urechii.

Rezultatele postoperatorii sunt foarte bune. Ele determina o crestere a respectului si a încrederii în sine a pacientului prin ameliorarea aspectului exterior.

Vezi otoplastie pret la Clinica Estet.