Triathlon Challenge Mamaia 2014

In 2013 participam la primul meu concurs de triatlon tot la Mamaia, dar la stafeta alaturi de echipa Blackhawk Security. Atunci m-am hotarat sa particip la concursuri de triatlon la care sa fac eu toate probele. Asadar, din iarna, am inceput cu ma pregatesc pentru viitoarele concursuri de triatlon. Am urmat intai un program de antrenament de duatlon, apoi, in primavara, chiar unul de triatlon. Din pacate, la inot nu m-am antrenament foarte mult, iar acest lucru s-a vazut la toate concursurile la care am participat, inotul fiind veriga cea mai slaba.

Anul acesta la Triathlon Challenge Mamaia inotul trebuia sa aiba loc in mare, lucru care pe mine ma incanta foarte mult, intrucat prefer marea in locul oricarui lac sau bazin. In plus la concursul de triatlon de la Olimp reusisem sa ies din apa undeva pe la jumatatea plutonului, iar apoi am stat o saptamana la mare in care am tot inotat. Din pacate, datorita vremii neprielnice, inotul in mare s-a transformat in inot in lac.

Vineri am ajuns la Mamaia la timp pentru a participa la sedinta tehnica unde am aflat ultimele detalii despre concurs si traseu, iar sambata dimineata m-am trezit foarte devreme dupa o noapte in care nu prea am reusit sa dorm. Am ajuns in zona de start, mi-am pregatit bicicleta si m-am dus sa o las in zona de tranzitie. O zona de tranzitie foarte lunga si destul de lata spre deosebire de alte concursuri. Din pacate, spatiul pe rasteluri si aici a fost destul de mic, asta si datorita numarului foarte mare de participanti, cat si datorita felului in care unii stiu sa isi aranjeze lucrurile. Dupa ce mi-am asezat lucrurile in tranzitie si am facut o scurta recunoastere vizuala a zonei unde era bicicleta mea, m-am indreptat catre zona de start unde am asteptat cuminte pe marginea lacului momentului in care ni s-a permis intrarea in apa.

Dupa ce am intrat in apa am inceput sa ma inot pentru a ma incalzi. Temperatura apei mi s-a parut foarte buna, nici prea calda, dar nici prea rece. Din pacate am fost chemati repede inapoi sa asteptam cuminti startul. M-am oprit un pic sa imi trag sufletul si in timp ce ma uitam catre mal am observat ca s-a ridicat un pistol in sus, moment in care mi-am dat seama ca se da startul, iar eu eram foarte in spate. S-a auzit pocnitura pistolului si pana am inceput eu sa dau din maini deja primii era la o distanta considerabila in fata mea. Parea ca toata lumea a inceput sa inoate iar eu privesc cumva din exterior. Motiv pentru care cred ca am inceput sa inot in forta. M-am calmat repede ca imediat am simtit ca ma sufoc. Distanta anuntata pentru inot a fost de 750 de metri, cu toate ca mie mi s-a parut ca nu se mai termina. Am iesit din apa undeva la coada plutonului si m-am indreptat repede catre zona de tranzitie.

In tranzitie am stat peste doua minute pentru a ma incalta si a-mi pune casca…

M-am urcat pe bicicleta imediat ce am trecut de linia tranzitiei si am inceput sa pedalez cu o cadenta ridicata, cu toate ca eram tentat sa accelerez. Cred ca am exagerat un pic “revenirea” dupa inot si, din dorinta de a nu forta, am pierdut ceva timp si la bicicleta. In plus, vantul puternic m-a ajutat si el sa incetinesc si mai mult, asa ca, in final, am reusit sa termin proba de bicicleta cu timpul de 35:52 minute.

In a doua tranzitie am stat mai mult decat in prima cu aproape un minut. Este mai greu sa te descalti si apoi sa pui si pantofii de alergare. In plus, cand am ajuns la rastel, ma astepta o surpriza. In locul in care ar fi trebuit sa imi agat bicicleta am gasit alta bicicleta, iar langa ea cineva isi pusese costumul de neopren la uscat. Cred eu ca merita o descalificare respectivul concurent… sau si mai bine o penalizare de timp de 30 de minute? Sa stea pe margine sa se uite cum trec pe langa el toti ceilalti, pentru ca el nu a avut bunul simt sa isi stranga costumul si sa il puna jos, sub bicicleta.

Am inceput prima tura de alergare hotarat, dar pana si aici vantul isi facea simtita prezenta si aveam senzatia ca urc un deal. Evident ca dupa ce am ajuns in capat si aveam vantul din spate parea mult mai usor si aveam tendinta sa accelerez, dar am reusit sa imi gasesc un ritm la care ma simteam ok si pe care l-am mentinut pana aproape de final cand am marit un pic pasul si ritmul. Per total la alergare am mers cel mai bine dintre cele trei probe, reusind sa termin cei 5 km de alergare in 26:54 minute.

In final am reusit sa termin concursul cu timpul de 1:37:20.8, pe locul 75 in clasamentul open masculin si pe locul 40 la categoria mea de varsta.

Triathlon Challenge Mamaia este cel mai bine organizat concurs la care am participat pana acum si, cred eu ca, a devenit un etalon pentru orice organizator de concursuri din Romania. Nu spun ca nu este loc de mai bine, intotdeauna este loc de mai bine, dar nu stiu in cazul de fata ce s-ar putea face mai mult. Mi-ar placea sa vad inchis complet bulevardul, sa fie oprit traficul pe toate benzile, astfel incat nici un berbec sa nu mai poata intra pe traseul de concurs. Un alt lucru bun ar fi intoarcerile din capete sa fie mai largi, dar pentru asta este nevoie de mai mult spatiu, in special intoarecerea de langa zona de tranzitie. In plus, daca traficul ar fi complet inchis ar fi mai usor si pentru spectatori sa se plimbe intre zonele de interes.

Cel mai mult mi-a placut faptul ca a doua zi am avut ocazia sa vad elitele triatlonului european concurand pe acelasi traseu pe care am concurat si eu. Un adevarat spectacol sportiv. Traseul in sine foarte bine marcat si bine delimitat. Practic nu aveai cum sa te incurci sau sa gresesti traseul in nici un fel. Alt lucru care mi-a placut a fost faptul ca in zona de tranzitie nu puteau intra decat concurentii, nu si “suporterii lor”. Ah, era sa uit de covor! De la iesirea din apa si pana in zona de tranzitie alergai pe o mocheta albastra, ajungand la zona de tranzitie curat pe picioare.

Cel mai mult mi-a displacut prezentatorul, care pe langa gafele repetate, nu prea stia vorbeste nici romaneste si nu prea le avea nici cu inglishul prea bine. Din punctul meu de vedere este esential ca un prezentator la un astfel de eveniment sa stie sa vorbeasca corect si trebuie sa inteleaga sportul respectiv.

Abia astept editia de anul viitor unde deja mi-am propus sa particip la proba olimpica: 1500 de metri de inot, urmati de 40 de km. pe bicicleta si, la final, 10 km de alergare. Sper doar ca anul viitor conditiile sa permita organizarea inotului in mare.

This slideshow requires JavaScript.

 

Fotografii: Radu Cristi, SmarAtletic 

2 thoughts on “Triathlon Challenge Mamaia 2014

 1. Iulia
  24/11/2014 at 10:45

  Buna,

  Imi poti spune daca accepti advertoriale pe site?
  Daca da, atunci te rog sa imi trimiti o oferta pe email.

  Multumesc,
  Iulia Deaconu

  1. 27/11/2014 at 11:09

   V-am trimis acum un e-mail cu raspunsul la intrebare.
   Va multumesc si eu pentru interesul manifestat.

Spune-ne parerea ta...