Shimano Ultegra Di2

Pana anul asta nu am prea mers pe cursiera, adica este drept ca am incercat vreo doua – trei dar pe distante scurte. Participarea la Triatlonul de la Mamaia mi-a oferit ocazia sa merg ceva mai mult, si chiar sa incerc o cursiera in regim de concurs. Cum nu aveam o cursiera, am apelat la prietenii de la magazinul de biciclete Bicishop.ro in speranta de a imprumuta o bicicleta cursiera, pentru participarea la acest concurs. Astfel, cu sprijinul importatorului Shimano in Romania am primit o cursiera de test.

Multumesc inca o data pe aceasta cale Bicishop Extrem si Rom-Eurotrade care mi-au oferit aceasta ocazie.

Cursiera este folosita pentru testarea transmisiei electronice Shimano Ultegra Di2 si are un cadru din carbon realizat de catre Ideal.

Practic, in afara de cadru, restul echiparii este furnizata de Shimano: rotile sunt Shimano, transmisia (angrenaj, pinioane, lant, schimbatoare si manete de schimbatoare) sunt Shimano Ultegra Di2, iar franele tot Shimano Ultegra.

Tija de sa, ghidonul si pipa sunt furnizate de Pro.

Cu o greutate de aproximativ 8,50 Kg. nu este cea mai usoara cursiera, dar scopul ei este de a oferi celor interesati posibilitatea de a vedea cum functioneaza transmisia electronica.

Nu pot sa compar cu alte sisteme de transmisie, intrucat nu am folosit decat schimbatoarele destinate bicicletelor montane, in schimb, pot spune ca schimbarea vitezelor este extrem de facila. Practic, apesi pe mica clapeta iar motorasul aflat pe schimbator face restul.

Dupa cateva ture intre Bucuresti si Mihailesti si alte cateva ture prin oras, mi-am dat seama de diferentele dintre cursiera si mtb. Pe sosea, cursiera este intradevar o regina, putand mentine mult mai usor viteze mult superioare mtb-ului. Pe de alta parte, am resimtit fiecare denivelare de pe sosea si, la starea in care se afla drumurile din Romania, acestea nu au fost putine.

Ajuns la mare, am constatat ca schimbatorul spate nu mai lucra foarte bine. Pe ultimele trei pinioane nu se mai alinia perfect, asa ca am curatat transmisia si am tinut apasat 5 secunde un mic buton aflat in zona ghidonului, Practic, prin apasarea acelui bunton, schimbatoarele se regleaza singure. Dupa aceasta “resetare” ambele schimbatoare au functionat impecabil, inclusiv in ziua concursului.

This slideshow requires JavaScript.

Prea multe nu va pot spune, decat ca vreau si eu o cursiera, ideal ar fi una echipata cu acest sistem de transmisie.

Voi ati incercat transmisia electronica? Ce diferente ati observat intre aceasta si cea clasica?

2 thoughts on “Shimano Ultegra Di2

  1. hcampian
    31/10/2013 at 19:56

    Mai, eu m-am dat, culmea tot la MIhailesti, cu Dura-Ace DI2. Pe mine nu m-a impresionat chiar asa, cel putin schimbatorul pe spate mi se pare ca nu aduce niciun avantaj fata de unul normal bine reglat. In fata insa, da. Modul in care se schimba foile este fantastic. Doar ca la cursiera in general foile se schimba destul de rar. Eu as prefera de banii aia un sistem mecanic bun, un Campa pe 11. Am incercat pe trainer si Campa SuperRecord electronic, e ceva mai smecher, schimbatorul fata are 2 pozitii intermediare, nu doar una ca la Shimano.

    1. 31/10/2013 at 20:27

      Eu dupa cum am spus si in articol nu prea am avut ocazia sa incerc prea multe schimbatoare de curisera. Sau cel putin nu la drum intins. In plus pe mine m-a impresionat simplitatea de a regla un astfel de schimbator.

Spune-ne parerea ta...