Pe plaiuri muscelene

Cum spuneam si in articolul precedent in weekendul 13-14 iulie am fost in Campulung Muscel, pe de o parte pentru a participa la Trofeul Muscelului, organizat de Razvan Juganaru pentru Riders Club si pe de alta parte pentru a-mi aniversa ziua de nastere si pentru a ne relaxa la munte cateva zile.

Bulevardul "Pardon"

Bulevardul “Pardon”

Vineri noapte ne-am cazat la o cabanuta situata undeva in mijlocul padurii. Ca si locatie tuturor ni s-a parut geniala. Efectiv, mergeai cativa kilometri pe un drum forestier prin mijlocul padurii pana cand ajungeai la cabanuta. Dar, din pacate, cum eram mai multi cu copii mici, nu ni s-a parut cea mai fericita locatie pentru a petrece weekendul cu copii, asadar, sambata am hotarat sa gasim o noua gazda. Nasul a facut o treaba buna gasind o cazare undeva in varful unui “muscel”. Nu era in mijlocul padurii, in schimb era departe de oras, cu o curte imensa, si conditii excelente.

Asadar sambata ne-am mutat la Pensiunea Valea Ursului unde conditiile erau cele ale unui hotel de 3-4 stele: parcare mare in curte, loc de de joaca pentru copii cu leagane, tobogan, casute si altele asemenea, sala mare de mese, internet WiFi, cablu tv, bucatarie complet utilata (la comun cu ceilalti musafiri), terasa, gratar, masa de ping pong si alte jocuri puse la dispozitie, camerele cu baie proprie, incalzire, apa calda curenta, s.a.m.d. Cu siguranta daca vom reveni in Campulung ne vom caza tot aici intrucat ne-a placut foarte mult.

Ei bine, am ramas aici pana luni, duminica fiind rezervat mai mult odihnei si plimbarii prin frumosul targusor. Multi probabil nu stiu ca acest oras este unul dintre cele mai vechi din Tara Romaneasca, fiind atestat documentar prima data in 1300, dar in zona s-au gasit urme de cultura din 1700-1600 i.d.Hr. Campulung a fost un important centru economic inca de pe vremea dacilor, la Cetateni-Muscel fiind descoperite urme ce atesta acest lucru. Ulterior, dupa cucerirea Daciei de catre romani, Campulungul a devenit o localitate de granita, avand un rol important de aparare. Asadar, din epoca bronzului (de cand sunt primele urme gasite), aici a existat o asezare care s-a tot dezvoltat in permanenta de-a lungul timpului, in epoca mediavala, in timpul lui Basarab I ajungand chiar, cetatea de scaun a Tarii Romanesti, devenind astfel centrul politic si administrativ al tarii. Ulterior, dupa ce capitala a fost mutata la Curtea de Arges, Campulung a devenit punct vamal, negustorii brasoveni ce intrau in Tara Romaneasca prin Pasul Bran fiind obligati sa plateasca taxa vamala. Chiar si in epoca moderna Campulungul a continuat sa joace un rol important in diferitele evenimente ce au marcat tara.

DSCN4049

Poate pe unii dintre voi i-am plictisit deja, dar citind macar pe scurt istoria acestui oras, cred ca va puteti da seama ca aveti ce vedea in Campulung. Incepand de la strada principala, denumita si Bulevardul “Pardon”, denumirea vine de la faptul ca era foarte aglomerat, iar oamenii care se plimbau pe acest bulevardul se tot ciocneau unii de altii folosindDSCN4050 evident expresia “pardon”, putem admira multe cladiri vechi si monumente istorice. Dealtfel, duminica ne-am plimbat si noi pe acest bulevard si am observat ca mai toate casele erau marcate ca monumente istorice. Casele din centrul orasului sunt case vechi, boieresti, ce confirma importanta Campulungului si arata bunastarea locuitorilor sai in perioada medievala. Aceste case continua sa fie foarte ingrijite. M-am bucurat sa vad ca oamenii de aici le-au renovat si intretin gradini mari si frumoase. Alte obiective ce merita vizitate in Campulung sunt Monumentul lui Negru Voda, Biserica Flamanda, Castrul roman Jidava, Manastirea Negru Voda, ansamblul bisericii catolice “Sf. Iacob” – Baratia. Acestea sunt doar cateva din cele peste 100 de monumente istorice atestate in Campulung Muscel. O lista completa gasiti pe site-ul primariei.

Pentru a lua masa va recomand “Un baiat si o fata”, unde am mancat foarte bine, iar servirea a fost impecabila. Aici eu am mancat o ciorba de burta, Raluca o ciorbita de pui a la grec, iar la felul doi am luat “Sloi cu mamaliguta si doua oua ochi”.

Pentru amatorii de MTB, imprejurimile orasului ofera foarte multe poteci pentru orice nivel.

Speram sa revenim cat mai curand in zona si poate sa petrecem ceva mai mult timp, intrucat ne-a placut foarte mult aici.

Voi ati trecut prin Campulung Muscel? Ce experiente ati avut? Recomandati vreun local anume?

Spune-ne parerea ta...