Shimano PD-M520 si SH-MT42

Va spuneam intr-un articol mai vechi ca mi-am luat pedale si pantofi SPD si ramasesem dator cu o parere despre cum ma descurc cu ele si cum se comporta. Acum ca am participat deja la doua concursuri cu ele, respectiv Baneasa si Cernica, va pot spune mai multe.

Asadar pe la jumatatea anului trecut am cumparat pedalele Shimano PD-M520 si pantofii SH-MT42 si am inceput sa le folosesc. Initial, am mers cu ele prin oras, pentru a ma invata cu sistemul de clipsare si declipsare si, ulterior, am inceput sa ies cu ele prin padure.

In primul rand vreau sa atrag atentia asupra faptului ca nu este o idee buna sa invatati sa mergeti pe ele in oras. Cel mai bine este sa mergeti undeva intr-o padure, unde nu este trafic si unde eventualele cazaturi sunt pe pamant, nu pe asfalt.

Pedalele

Pedale PD-M520Prea multe nu stiu ce as putea sa va spun despre ele. Le folosesc de anul trecut, din august, cand le-am cumparat si nu am avut nici un fel de problema cu ele. Sunt cam grele spre deosebire de alte modele de pedale, dar cu toate ca le-am folosit si in oras si in padure si chiar le-am bagat prin noroi, la concursul de la Baneasa, nu dau semne ca ar fi obosit. Nu au joc, nu scot nici un sunet suspect, asadar, eu cred ca sunt niste pedale fiabile. Chiar am lovit pedala dreapta la una dintre cazaturi, evident ca s-a zgariat vopseaua neagra de pe ea, dar in afara de asta, nu am avut nici o problema.

Au un mic reglaj de unde poti seta cat de greu/usor scoti placutele din ele, eu le-am setat aproape de minim si ma simt comfortabil asa. Nu mi s-a intamplat sa se desfaca in mers.

Pantofii

Sunt foarte comfortabili atat la pedalare cat si atunci cand mergi pe strada fara sa fii pe bicicleta. Nu sunt niste pantofi de top, asa ca rigiditatea in partea superioara lasa un pic de dorit. Datorita materialului din partea superioara au tendinta sa flexeze, dar in acelasi timp plasa respectiva asigura o buna respirabilitate piciorului. Problema este ca la noi in tara se aduc doar numere intregi si nu siPantofi SH-MT42 jumatati de masura. La ciclism varianta ideala ar fi sa ai pantoful exact pe marimea ta. Prin urmare, mie imi este o idee cam mare aceasta masura, dar daca ii luam cu un numar mai mic, ma strangeau si iar nu era bine. Asa ca atunci cand ma “infig” mai tare in pedale, simt ca au tendinta sa se ridice la calcai.

O solutie la aceasta problema ar fi noua gaselnita a celor de la Shimano si anume Custom Fit. Adica iti iei un pantof, ce permite aceasta tehnologie, te duci la un magazin ce are un cuptor special pentru treaba asta si iti formeaza pantoful fix pe piciorul tau. Acum, evident ca asta vine cu un pret.Dar asa cum spune o vorba din batrani: “obrazul subtire cu cheltuieala se tine”.

In concluzie, este un pantof bun pentru incepatori, pentru cei care nu fac performanta, dar vor totusi sa beneficieze de aceasta tehnologie. Dealtfel si literle din codul pantofului “MT” vin de la Mountain-Touring. Cum ar veni, sunt pentru cei ce folosesc bicicleta in scop de agrement la munte.

Va sfatuiesc sa evitati sa folositi pantofii prin apa sau noroaie. Evident ca plasa ce permite piciorului sa respire, va permite si apei sa intre. Este un pantof de vara, nu de iarna, asa ca daca vreti sa il folositi pe vreme extrema ar trebui sa va cumparati si niste overshoes.

Spune-ne parerea ta...