Cum este să trimiți ceva prin Poșta Română

Personal nu am mai folosit serviciile Poștei Române de foarte mult timp, exceptând, evident, faptul că mai primesc diverse facturi prin intermediul ei. Dar, de curând am fost rugat să trimit un colet și două scrisori prin poștă, m-am gândit că nu poate fi prea greu. Trimit în mod curent prin diferite firme de curierat și nu este nimic deosebit. Vai, cât m-am înșelat!

Este o muncă titanică să trimiți ceva prin poștă. Mai bine te urci în mașină sau în avion și le duci tu singurel. Sigur vor ajunge mai repede și sigur este mai simplu și mai puțin obositor.

Așadar, aveam o cutie de carton plină cu diferite obiecte, pe care trebuia să o trimit în Slovacia. Am lipit bine cutia pe toate părțile să mă asigur că totul este în regulă. Ajuns la oficiul poștal din Drumul Taberei, unde accesul cu o cutie nu este deloc facil, intru la coletărie, și văd că erau mai multe persoane care se tot chinuiau să ambaleze cât mai bine diferite colete. Zic în gândul meu: de ce nu le-or fi ambalat ei de acasă? Eh, poate nu au avut oamenii cutii, și aici oamenii îți pun la dispoziție tot ce ai nevoie. Ce frumos!

Mă adresez unei doamne, în încercarea de a afla care este procedura. Acum înțeleg de ce toată lumea ambala acolo… urma să fac și eu același lucru. Coletul, adică, respectiva cutie de carton, nu o poți trimite așa orișicum. Trebuie ambalată în coală de hârtie! Adică ce mai contează acum încă doi-trei pomi tăiați? Important este să fie coletul ambalat corespunzător. Primesc coală și bandă adezivă – contra cost, evident. În plus primesc și hârtiile ce trebuie completate pentru trimiterea coletului. Adică, să ne înțelegem, îmbraci cutia de carton în coală. Pe coală scrii adresă destinatar și adresă expeditor. Apoi mai scrii pe încă doua formulare respectivele adrese. Pe unul dintre formulare trebuie să scrii exact ce conține coletul. Chiar mi se explică, că dacă nu menționezi tot conținutul, coletul este returnat. Conținutul trebuie scris într-un câmp unde încap vreo maxim 10 cuvinte. Ah, și da, pe unul dintre formulare, trebuie sa scrii adresa de două ori. Cine știe cum scriu eu, știe că pe lângă faptul că scriu oribil, scriu și extrem de mic. Termin eu toate aceste formalități, și dau să trec mai departe. Vreți să îl trimite-ți urgent sau standard? Care este diferența? Standard ajunge în 2-3 săptămâni, urgent ajunge în 10 zile  – 2 săptămâni. Aha! Adică voi standard livrați cu bicicleta tocmai în Slovacia? Nu de alta dar coletele care mi-au sosit cu poștă standard din Scoția (DPD standard) au ajuns în maxim o săptămână. Eh, nu are rost să ne enervăm. Trimitem standard că dacă vrem urgent, mai trebuie complectată încă o hârtie, și oricum tot cam timpul ală îl face. Vreau să plătesc. Se poate cu cardul? Noooo! Râsete! Am spus ceva anormal? Habar nu am cât costă trimiterea unui colet din România în Slovacia. Trebuia să vin cu teancul de bani la mine? Știți cumva unde este cel mai apropiat bancomat? Nu se știe… dar să încerc pe bulevard că sunt mai multe bănci. Buun! Scoatem bani, ne întoarcem, achităm, am scăpat de colet.

Urmează scrisorile!

Una conține un contract ce trebuie să ajungă în Anglia, alta conține o factură ce trebuie să ajungă tot în București.

O întreb pe doamna de la coletărie cum procedez, anticipând că nu v-a fi simplu nici cu scrisorile. Ah ce putere de deducție am! Sunt scrisori cu valoare sau fără? Păi nu toate scrisorile sunt cu valoare? Indiferent că îi scriu mătușicii sau că trimit o plângere la Națiunile Unite, teoretic tot de valoare este. Are valoare pentru mine. Doamnă nu pun bani în plic. Păi dacă este contract sau factură este de valoare, și trebuie tot de la noi (coletărie) să o trimiteți, dar costă mai mult. Culmea, scrisoarea de valoare costă mai mult decât coletul de peste 7 kg. trimis în afara țării. Mă interesez și de timpul în care ajung scrisorile. Același! 2-3 zile în București și vreo două săptămâni în Anglia. Ceeee? Adică o scrisoare face două – trei zile din Drumul Taberei până în Dorobanți? Prin orice curier ai trimite ajunge cel târziu a doua zi. Dacă apelezi la o firmă de curierat pe biciclete ajunge chiar în 2 ore.

Buuun! Trimit pe riscul meu scrisorile, ca fiind scrisori normale (adică scrisoare către mamaie firma X LTD din Anglia de la firma X SRL din Romania, și scrisoare mătușa Z din Dorobanți tot de la firma X SRL tot din București. Dar cu confirmare de primire. Mda… adresa trebuie scrisă pe plic, plus pe încă vreo două formulare.

Vreau să trimit scrisoare lui mamaie! Nu trimit o adresă la guvern!

Și ne întrebăm de ce vedem la televizor că este falimentară poșta.

Mdea… este mai ieftin, mai rapid și mai comod să apelezi la o firmă de curierat. Chiar și una proastă!

4 thoughts on “Cum este să trimiți ceva prin Poșta Română

 1. 27/11/2013 at 19:31

  Cei de la Posta Romana au niste reguli care sfideaza logica contemporana dupa cum am aflat-o si eu pe pielea mea. Si au un program foarte lung: Marti-Joi de la 9:00-12:00 :)

 2. Eduard
  16/12/2013 at 15:21

  O singura data am apelat la serviciile postei si a durat o luna pana mi-am primit coletul.

 3. CARMOS
  16/03/2014 at 13:13

  Am trimis o felicitare cu o bratara de argint in ea , pana in Olanda , peravion si a ajuns in 4 zile , fara sa declar valoarea , a ajuns cu bine , cu confirmare de primire , 20 de lei. FOARTE MULTUMIT…

  1. 19/03/2014 at 22:25

   Felicitari! Unul dintre norocosi as spune eu :)

Spune-ne parerea ta...