O lume cu susul în jos – episodul doi

Aventura angajării continuă. După ce am înţeles că nu trăim într-o lume ideală şi mi-am ajustat aşteptările de aproape orice fel – salariale, temporale, de condiţii – am pornit din nou să vă scriu despre sălbatica piaţă a angajărilor. De data aceasta, m-am gândit să creionez aici o imagine a anunţurilor de angajare, aşa cum am perceput-o eu.


Întâi de toate, au apărut noi meserii pe piaţa muncii : „fete şi cupluri”. Anunţul tronează victorios pe primele pagini ale publicaţiilor de profil şi se actualizează online aproape nonstop, de unde mă gândesc la sumele investite în această publicitate pentru angajare şi îmi dau seama că nu sunt deloc modeste. Cerinţele sunt minime – te poţi califica pentru acest job dacă ai 18 ani împliniţi, prezenţa agreabilă, cunoştinţe minime de calculator şi cunoştinţe minime de limba engleză (sau altă limbă de circulaţie internaţională). Toate acestea pentru un job legal şi bine plătit! (Ce atâtea diplome, domnule, să tot înveţi şi pentru ce? ).Dacă toate acestea le bifează potenţialul angajat, surprizele plăcute nu se opresc aici: i se oferă bonus la angajare şi posibil locuinţă pentru cei din provincie….Ce mai, Raiul pe pământ ! Însă, asemeni tuturor reclamelor bombastice din orice domeniu, nu scrie nicăieri că acestea sunt posibile doar în anumite condiţii de lucru şi nimic nu este atât de roz precum a fost zugrăvit. Ţin să menţionez că nu am emis judecăţi asupra activităţii în sine – aceea de videochat – ci doar a modului de a pune problema în cazul angajării. Oare unde se obţine calificarea de „cuplu”, ce şcoală profesională ???
Activitatea de hostess a căpătat şi ea avânturi nebănuite în zilele noastre. Conform Wikipedia, definiţia e cam aşa: hostess = activitatea de a întâmpina şi de a interacţiona cu clienţii şi vizitatorii unui eveniment (târg, expoziţie, concert, prezentare de produs etc.) în vederea întreţinerii unei atmosfere plăcute, pentru a răspunde la diverse întrebări şi pentru a-i îndruma pe aceştia către punctele lor de interes. Însă, pe lângă această îndeletnicire, te poţi numi hostess şi dacă practici activitatea de videochat. Hm, cam mare extrapolarea, nu credeţi ?
Cu toate acestea, nu am ce să reproşez acestor potenţiali angajatori decât o perseverenţă dârză şi o exprimare bombastică. A,da, şi faptul că, deşi s-a creat o secţiune separată pentru joburi în videochat, aceste anunţuri continuă să apară cu nonşalanţă la alte categorii (deşi aceasta ţine mai mult de cei care au editat textele pe site / în ziar).
La polul opus al transparenţei anunţurilor de muncă se află ceea ce eu numesc „locurile de muncă gelatinoase” – adică au marginile responsabilităţilor nedefinite precis, se întrepătrund cu altele de natură personală şi intimă. Anunţurile variază de la exprimări vagi de tipul : „angajez secretară cu aspect fizic plăcut, sociabilă, open-minded, fără prejudecăţi şi fără obligaţii, disponibilitate program prelungit, experienţa nu este necesară”. Bine, bine, nimic ieşit din comun parcă la aceste cerinţe (ştiu că se pot învăţa multe din activităţile de bază în secretariat, dar chiar nici o cerinţă practică, nimic?), însă acestea adăugate salariului din 4 cifre în Euro menţionat în anunţ împing o minte raţională pe panta întrebărilor incomode… Şi…câştigătorul de departe al categoriei „joburi neîncadrate corect” vă prezint : „Caut secretară aspect fizic plăcut, care să ştie să îşi mulţumească şeful în ce fel vrea el. Salariu excepţional.” Nu am să scriu aici cuvântul cu p…(cine îl ghiceşte, are dreptul să comenteze la articol), ci doar mi-aş dori să se facă distincţia între locurile de muncă „pe bune” şi toate celelalte. Sunt eu prea ancorată în tradiţional ca să mă mai încadrez acestor vremuri …de restrişte ?
Acestea sunt două exemple care pentru mine sar în ochi, au împânzit toate ziarele şi, mai nou, şi siteurile respectabile de angajări.

Eu înţeleg că economia se schimbă şi piaţa muncii naşte oferte strâns înrudite cu cererea, însă capăt tot mai amara impresie că astfel de joburi, de „calificări”, ne vor înghiţi dintr-o dată, ne vor cotropi şi locurile de muncă „tradiţionale” vor dispărea. Voi ce părere aveţi ?

Vă recomandăm să citiți și:

Spune-ne parerea ta...